Zoek jij mooie foto’s voor je website die je gratis én rechtenvrij mag downloaden?

Mooie foto’s geven de juiste sfeer aan in je website en zijn heel belangrijk. Hoe mooi je site ook is, als er verkeerde foto’s bij staan, dan werkt het niet. Je kan natuurlijk foto’s / beelden kopen bij een stockbureau zoals istock of shutterstock. Maar je kan ook gratis beelden downloaden van bepaalde websites. In deze blog leg ik je welke goede sites je kan gebruiken om gratis foto’s te downloaden voor je website.

Gebruik alleen ‘Rechtenvrije’ foto’s voor je website

Rechtenvrije foto’s zijn gratis foto’s. Maar gratis foto’s zijn niet altijd rechtenvrij. Let daarop als je een foto wilt gebruiken op je website of in je blog. Gebruik nooit zomaar gratis foto’s. Als je een foto zonder toestemming gebruikt in je blog dan kun je een schadeclaim of boete krijgen als de maker van de foto erachter komt. Je bent namelijk in overtreding van de wet. Vraag de fotograaf of maker van de foto daarom altijd om toestemming of vermeld de credits van de maker bij je foto.

Vind je dit te ingewikkeld… zoek dan foto’s die gratis én rechtenvrij zijn. Op deze foto’s en beelden zitten geen rechten en mag je gratis gebruiken op je website en in je blog.

Waar vind ik gratis rechtenvrije foto’s? Op Pixabay, Pexels en Unsplash

Op de websites Pixabay, Pexels en Unsplash vind je prachtige mooie rechtenvrije foto’s die je gratis en zonder vermelding van de maker mag gebruiken op je website.

Hieronder een kort overzichtje van deze websites:

Pixabay:

Link: https://pixabay.com/nl/
Pixabay is een levendige community van creatievelingen die auteursrechtvrije afbeeldingen en video’s deelt. Alle inhoud wordt vrijgegeven onder de Pixabay-licentie, waardoor ze veilig kunnen worden gebruikt zonder toestemming te vragen of de kunstenaar credits te geven – zelfs voor commerciële doeleinden.

 • Gratis stockfoto’s  illustraties, vectoren en video’s
 • Je hoeft je niet aan te melden.
 • Je kunt de afbeeldingen opslaan in elk gewenst formaat.
 • Zoek gewoon in het Nederlands naar je zoekresultaten

Pexels:

Link: https://www.pexels.com/nl-nl/
Alle foto’s op Pexels zijn gratis te gebruiken. Toeschrijving is niet vereist. Je hoeft de fotograaf of Pexels niet te vermelden, maar het wordt altijd gewaardeerd. Je kunt de foto’s aanpassen. Wees creatief en bewerk de foto’s hoe je maar wilt.

 • Gratis stockfoto’s en video’s
 • Je hoeft je niet aan te melden.
 • Je kunt de afbeeldingen opslaan in elk gewenst formaat.
 • Zoek in het Nederlands naar je zoekresultaten
 • Gratis stockfoto’s
 • Iedere 10 dagen komen er nieuwe foto’s bij
 • Je kunt je inschrijven op de mailinglijst voor nieuwe beelden
 • Zoek met engelse zoekwoorden naar mooie foto’s

Op welk formaat moet ik mijn rechtenvrije beelden downloaden?

Als je de afbeelding of foto wilt gebruiken in je blog, kies dan voor het formaat 1920×1280 px (400kb). Het formaat is dan groot genoeg voor een mooie headerfoto bovenaan je blog.

Wil je een foto gebruiken naast een kleine tekst op je website, kies dan voor 640×426 (57kb) of voor 1280-853kb (188kb) en check de afbeelding op je website. Gebruik nooit te grote beelden op je website. Hierdoor wordt de snelheid van je website vertraagd.

Kies het goede formaat van de foto

Let op bij het downloaden van de foto / afbeelding dat je het goede formaat kiest. Bij Pexels klik je eerst op de groene button ‘downloaden’ en dan op het pijltje rechts in de groene button. Er klapt een schermpje uit met alle formaten. Kies het juiste formaat en download je afbeelding.

 

Veel succes en plezier bij het zoeken naar de juiste beelden met de juiste uitstraling voor jouw website. Er zijn zoveel mooie beelden gratis en rechtenvrij, dus het gaat vast lukken. Ik gebruik vooral rechtenvrije beelden voor mijn blogs, en gebruik aangekochte stockbeelden van Istock en Shutterstock voor de afbeeldingen in mijn website.

Wat jij wilt mag jij zelf kiezen en is afhankelijk van wat je wilt betalen en hoeveel tijd je hebt om te zoeken. Vaak kost het iets meer tijd om te zoeken bij de websites met rechtenvrij beeldmateriaal.

Veel succes!

Nog meer tips!

Wel of geen datum bij je blog vermelden + filmpje

Wel of geen datum bij je blog vermelden + filmpje

Wat is slim? Gister had ik een gesprek met mijn klant Helen of het nou wel of niet slim was om een datum bij je blog te plaatsen. Tja... helaas is er niet echt een goed antwoord op te geven. Ik zal je uitleggen waarom. Soms is het fijn als je weet dat een blogbericht...

Lees meer
Lekker zelf werken aan je website (met begeleiding)

Lekker zelf werken aan je website (met begeleiding)

Hoe lang heb jij je website al? Na de vakantie kwam ik Monique tegen bij de Albert Heijn. We raakten in gesprek over haar website. Ze vertelde dat ze echt met de website aan de slag moest omdat er veel veranderd was in haar bedrijf sinds de website klaar was. Maar......

Lees meer
PHP verhogen website (via hostnet) met filmpje

PHP verhogen website (via hostnet) met filmpje

Getsie.. heb jij ook een mail gekregen over PHP verhogen van je hostingpartij? En weet je echt niet wat dat is en hoe je dat doet? Afgelopen week kreeg ik heel veel vragen van klanten die deze mail hadden ontvangen.  Ik kan mij voorstellen je enorm schrikt van zo'n...

Lees meer
Stuur gelijk je vraag naar Mariska