Zorg dat je altijd een goede back-up hebt van je WordPress website

Check bij je hostingprovider of zij back-ups maken van je website. De meeste hostingproviders bieden dit aan als gratis of betaalde dienst, maar er zijn ook hostingproviders die geen back-up maken van je website. En dan zou je zomaar je website kwijt kunnen zijn.  Wil je niet afhankelijk zijn van je hostingprovider of van je websitebouwer, maak dan zelf een back-up van je website. In deze blog leg ik uit hoe je een back-up maakt van je WordPress website.

Installeer een plugin en maak gelijk een back-up van je website

Log in op de website met je domeinnaam/wp-admin en blijf aan de achterkant van je website. Ga naar “Plugins” en kies “nieuwe plugins”. Je ziet nu een overzicht van een aantal uitgelichte plugins die je kan installeren op je website. Vul bij de zoekfunctie in: All in one WP Migration en klik op zoeken. Je ziet nu in de zoekresultaten de juiste plugin van ServMask. Je kan ook de plugin vinden via deze link https://nl.wordpress.org/plugins/all-in-one-wp-migration/

Plugin All in one WP Migration

Klik op Installeer plugin en daarna op de button Activeer plugin.
Als je de plugin All in one WP Migration goed geïnstalleerd en geactiveerd hebt, zie je deze nu staan in je linkerbalk van het dashboard.
Als je hierop klikt zie je staan:

  • Exporteer
  • Importeer
  • Back-ups

Klik niet op Back-ups maken, want dan slaat hij een kopie van je website op in je website en dat wil je niet. Je website kan hierdoor traag worden en als de website opeens niet meer online staat, kan je ook niet meer bij deze back-up. Dus let op: Maak een export bestand door te klikken op Exporteer. En daarna klik je op Exporteer naar. Je ziet nu verschillende mogelijkheden, kies “Bestand” en klik erop.

De plugin gaat eerst alles voorbereiden en daarna geeft hij een bewegende button met de tekst “Download en de naam van je website”. Ook geeft hij de grootte aan van je website. Klik op de bewegende button. Nu maakt de plugin een back-up van je website en zet dit in het mapje Downloads op je computer (of misschien heb je zelf ingesteld dat het in een ander mapje komt te staan.). Als je op je computer kijkt zie je een .wpress bestand staan. Dit is je back-up. Zorg dat je het goed bewaard op je computer.

Een back-up terugzetten op je website

Als je een back-up wilt terugzetten, log je weer in op je website en ga je naar de achterzijde naar “All in one migration” en klik je nu op “importeer”.  Klik op de button “Importeer vanuit” en kies bestand. Ga naar je bestand toe en kies je .wpress bestand. Maar let op: aan deze gratis plugin zit een kleine beperking, want de gratis versie kan maar tot 64mb terugzetten.
Niet getreurd, ze geven zelf ook een gratis oplossing. Als je een hele grote website hebt, dan zou je ervoor kunnen kiezen om Premium plugin aan te kopen voor 69 dollar eenmalig. Hiermee kan je altijd makkelijk je back-ups maken en terugzetten.

Als je klikt op “verhoog je maximale bestandgrootte voor uploaden” dan kom je in een scherm met allerlei technische dingen. Dit gaat misschien te ver, maar… er staat ook een plugin genoemd. Via deze link kom je er ook https://import.wp-migration.com/ 

Kies de “Basic plugin”, klik op de blauwe knop voor download en installeer de plugin “all in one migration file extensions” op je website. Activeer deze plugin. Je hoeft verder niets te doen met deze plugin, maar hij zorgt ervoor dat je grotere bestanden kan uploaden en downloaden.

Daarna klik je weer op de eerste plugon “All in one migration”  – “importeer” – “importeer bestand” en nu lukt het wel om het bestand terug te zetten. Je moet dan nog aangeven of je het wilt overschrijven en er komt nog een opmerking of je zeker weet dat je de huidige website verdwijnt. Klik op importeren.

Nu staat de vorige back-up weer op je website. Dit doe je natuurlijk alleen als je eigen website kapot, verschoven of niet meer hersteld kan worden.

Veel succes, ik hoop dat het lukt.

 

Nog meer tips!

Vernieuwde website eenwebsitevoorjou online

Vernieuwde website eenwebsitevoorjou online

Yes... Mijn nieuwe website staat online Wat is het leuk... en spannend om je nieuwe website (of vernieuwde website) online te zetten en te delen met iedereen. Weken ben je bezig met een plan, nieuwe kleuren, een nieuw logo en nieuwe foto's. En dan is het zover. De...

Lees meer
Handige tips voor een goede website

Handige tips voor een goede website

Tips voor een goede website Bij de voorbereiding van een nieuwe website vraag je je altijd al welk doel je website moet hebben. Informatie bieden, producten verkopen of leads voor je diensten te genereren. Onderstaande tips geven je een houvast voor je eigen website....

Lees meer
Oh ja, mijn website updaten…hoe zat dat?

Oh ja, mijn website updaten…hoe zat dat?

Mijn website updaten, hoe zat dat ook alweer? Heb jij een eigen WordPress website, dan is je vast verteld dat je regelmatig moet inloggen om je website en plugins up te daten. Ik kan het niet vaak genoeg zeggen, maar het is echt belangrijk om te doen. Nee... je wilt...

Lees meer